1 min de citit
La Suru pe Valea Moașei

Dacă sunteți în căutarea unei aventuri montane de neuitat, Muchia Moașei din Munții Făgăraș este locul perfect pentru dvs.! De la Sebeșu de Sus, urcați pe traseul prin pădurile de fag și mesteceni, admirați priveliștile uimitoare ale Munților Lotrului și Depresiunii Sibiului și faceți o pauză la cabana Suru pentru a vă odihni și pentru a lua o gustare.Apoi, continuați pe traseu spre Muntele Suru, primul munte de creastă, unde veți avea ocazia să vedeți vârfurile impunătoare ale Munților Făgăraș și Munților Lotrului. Pe parcursul traseului, veți trece prin pășuni și poieni, veți traversa pâraiele și veți vedea cascadele frumoase ale Moașei.Înainte de a pleca în drumeție, este important să vă pregătiți corespunzător cu echipament adecvat, cum ar fi bocanci, hanorac, pelerină de ploaie, apă și alimente. Acest traseu este considerat de dificultate tehnică medie și necesită un nivel avansat de pregătire fizică, așa că asigurați-vă că sunteți pregătiți înainte de a porni la drum. 


Acest traseu are două segmente: Sebeșu de Sus - Cabana Suru și Cabana Suru - Curmătura Surului. Ambele segmente sunt marcate cu triunghiuri roșii, iar durata totală a traseului este de aproximativ 5 ore și jumătate.Segmentul Sebeșu de Sus - Cabana Suru are o durată de 3 ore și jumătate. Traseul începe la capătul sudic al localității Sebeșu de Sus, unde se găsește un pod peste râul Moașa. Dincolo de pod, traseul urcă pe Dealul Plăiețu, prin tufărișuri și pădure. După aproximativ 20 de minute, se ajunge pe Culmea Plăiețului, iar de acolo se continuă pe poteca înscrisă sub linia de cumpană a Muchiei Moașei. După aproximativ o oră și 15 minute de la pornire, se ajunge la o poiană, de unde se poate admira perspectiva munților Suru și Tătaru. În continuare, traseul urmează linia de cumpănă a Muchiei Moașei și, la 1130 de metri altitudine, întâlnește o altă potecă turistică, venind din direcția Poiana Florilor. După circa 30 de minute de urcuș susținut, se ajunge la "La Balustrade" sau "La Galendru", de unde se poate vedea cabana Suru. Urmează un urcuș scurt către stânga, care duce spre cabană. Durata acestui segment este de 3 ore și jumătate.Segmentul Cabana Suru - Curmătura Surului are o durată de 2 ore și este marcat cu triunghi roșu. 

De la cabana Suru, traseul se abate ușor către dreapta și traversează un vâlcel, după care ajunge într-o pășune presărată cu lespezi. După aproximativ 40 de minute, se ajunge într-o mică șa sub Fruntea Moașei, de unde se poate admira Muchia Moașei și Căldarea Găvanului. Din acest loc, pornește o potecă marcată cu triunghi albastru, care merge direct spre culme. Traseul marcat cu triunghi roșu coboară ușor spre stânga, pe versantul estic al Cocoriciului, spre Căldarea Găvanului. În final, se traversează pâraiele care formează Valea Moașei și se continuă ascensiunea spre sud-est. În porțiunea finală a traseului, panta este mai mare, iar poteca se înscrie în serpentine până la Curmătura Surului. Durata acestui segment este de 2 ore. 

Traseul de întoarcere este tot pe la Cabana Suru.